Mindfulness kan erstatte smertestillende medicin
05 juli 2013

Ca. 300.000 danskere har cyklet mellem specialister i årevis, fordi de har en lidelse, som lægerne ikke kan stille en diagnose på.  Lægerne kalder lidelserne for ’funktionelle lidelser’.

En ny ph.d.-afhandling dokumenterer, at mindfulnessterapi kan nedsætte patienternes smerter og stress.

Mentaltræningen forbedrer også patienternes livskvalitet, skriver Aarhus Universitetshospital i deres magasin ’Udforsk’.

»Projektet har vist, at patienter kan få det markant fysisk bedre ved at lære at træne deres sind. En del af de 119 projektdeltagere, der har været i behandling med mindfulness og har fortsat træning bagefter, har kunnet trappe ud af den smertestillende medicin, som de har taget i årevis. Det er interessant, især set i lyset af, at vores projektdeltagere i gennemsnit har været syge i 14 år,« siger overlæge på Aarhus Universitetshospital Lone Fjordback.

Behandlingen, som patienterne i projektet har fået, hedder Mindfulness-baseret Stressreduktion, et program der i USA ligger solid forskning bag.

»Fremover vil vi formentlig se, at et mentalt sundt helbred er lige så vigtigt for forebyggelse og behandling af sygdom, som vi i dag godt ved, at sundhed er. Ingen er i tvivl om, at det er godt at være i god fysisk form, den viden kommer af forskning gennem mange år. Det samme er nu ved at gøre sig gældende for mentalt helbred,« siger overlægen.

Læs også: Derfor virker mindfulness

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.