For meget søvn er lige så farligt som rygning og alkohol
Kilde: 
14 december 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Rygning og alkohol i store mængder er sjældent godt for noget. Men er du en værre syvsover og samtidig er meget stillesiddende, er det faktisk ligeså slemt som det førstnævnte. Det skriver Livescience.com.

Forskere fra Australien har i et studie med mere end 230.000 australiere i alderen 45 eller ældre undersøgt deres dårlige vaner. For hver person registrerede forskerne, hvor mange usunde vaner de havde som rygning, alkoholindtag, usunde madvaner, inaktivitet og for meget søvn – mere end ni timer om natten.

Omkring 30 procent af deltagerne kunne nikke genkendende til to – tre af tingene, og i løbet af seks år var cirka 16.000 af deltagerne døde. Og særligt én faktor spillede en stor rolle for dødeligheden.

»Fysisk inaktivitet alene har en stor påvirkning på dødeligheden, men kombineret med for meget søvn steg de negative effekter dramatisk,« forklarer Melody Ding, der er hovedforfatter og seniorforsker på Sydney School of Public Health, University of Sydney, til Livescience.com.

Risikoen for at dø var fire gange så stor i forhold til dem, der også sov for meget og generelt var inaktive, men trods alt fik rørt sig lidt.

Forskerne vurderer ud fra deres resultater, at det kan have en god effekt på ens sundhed, hvis man blot fjerner en af de usunde vaner og få rørt sig lidt.

Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PLOS Medicine.
 

Læs også:

Forskere: For meget søvn er muligvis farligt

Bevæg dig og gør din hjerne glad

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.