For meget fjernsyn kan gøre børn kriminelle
Kilde: 
19 februar 2013

Børn, der tilbringer meget tid foran flimmerkassen, har større risiko for at få aggressive karaktertræk eller at blive kriminelle voksne. Det viser et nyt studie fra Universitetet i Otago i New Zealand, skriver DR.dk.

Forskere har undersøgt tv-vanerne for 1000 15-årige, som er født i begyndelsen af 1970'erne. Da børnene nåede 26-års-alderen, blev de igen undersøgt for at se, om der kunne spores en effekt af timerne for skærmen.

Studiet er blevet offentliggjort i det amerikanske tidsskrift Pediatrics. Det viser en stor sammenhæng mellem overdreven tv-kiggeri som barn og asocial opførsel som voksen.

»Risikoen for at få en dom i en tidlig voksenalder stiger omkring 30 procent for hver time, et barn bruger foran tv-skærmen på en gennemsnitlig ugedag,« siger Bob Hancox, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

Ifølge forskerne kan for meget tid foran fjernsynet også øge tendensen til at opleve negative følelser som voksen.

Forskerne slår fast, at studiet er statistisk signifikant, selv når faktorer som intelligens, social status og kontrol fra forældrene er taget i betragtning.

»Vi siger ikke, at tv er skyld i al asocial opførsel, men vores studie tyder på, at ved at reducere antallet af timer foran tv'et kan man til en vis grad reducere asocial adfærd i samfundet,« siger Hancox.

Ifølge forskerne skal børn derfor ikke bruge mere end én til to timer om dagen med fjernbetjeningen i hånden.

Studiet anerkender, at indholdet af tv-programmerne muligvis også har indflydelse på børnenes karaktertræk. Men forskerne understreger, at det mere er den timelange isolering foran flimmerkassen, der påvirker de unge mennesker, skriver DR.

»Det er sandsynligt, at overdreven tv-visning bidrager til den asociale adfærd på andre måder, som ikke har noget at gøre med voldelige karaktertræk.«

»Disse mekanismer kan omfatte nedsat social interaktion med kammerater og forældre, dårlige uddannelsesmæssige resultater og øget risiko for arbejdsløshed,« lyder det i studiet.

Hancox påpeger, at studiet har koncentreret sig om børns tv-vaner før computernes indtog. Nye studier må fastslå, hvilken effekt denne teknologi har på børns adfærd som voksen, siger han.

Læs også: 

Terapi gjorde tv-glade børn slankere 

Lyden fra Big Bang kan høres i dit fjernsyn

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.