Massegrav af salamandere på størrelse med biler fundet i Portugal
Kilde: 
24 marts 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Et internationalt forskerhold fik sig noget af en overraskelse, da de begyndte at grave i et oldgammelt, udtørret flodleje i det sydlige Portugal. Op af jorden dukkede pludselig det ene skelet efter det andet af én fortidens mest utrolige kæmper: En enorm salamander på størrelse med en bil og med et stort hoved formet som et toiletsæde. Det skriver Sciencemag.org.

Efter at have samlet og nærstuderet de ældgamle kranier og blandt andet skulder- og benknogler, kan forskerteamet nu konkludere, at de har fundet en helt ny art af metoposauruser, en uddød gruppe af kæmpepadder, der levede for 220 millioner år siden i perioden Trias. De var 2 meter lange rovdyr med en kampvægt på helt op til 100 kilo, de boede i vand og levede og jagede i flokke.

»I dag er de fleste padder temmelig små og harmløse. Men tilbage i Trias har disse gigantiske rovdyr gjort søer og floder til meget skræmmende steder at være,« fortæller palæontolog fra forskerteamet ph.d. Richard Butler fra University of Birmingham i en pressemedelelse.

Forskerholdet mener, at massegraven opstod fordi de gigantiske firben var blevet så specialiserede til livet i bestemte søer og floder, at de alle sammen hurtigt bukkede under, da klimaet ændrede sig og søerne og floderne tørrede ud.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Vertebrate Paleontology.

Her er en illustration af, hvordan de enorme salamandere formentlig har set ud (TEGNING: Joana Bruno/Sciencemag.org):

Læs også:

De særeste dyr, der nogensinde er opdaget

Kolossal dræber-krokodille gik på to ben

Har dansk forsker fundet dyr, der burde være uddøde for 600 mio. år siden?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
il

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.