Mars har sten på størrelse med en fodbold
21 september 2012

Robotten Curiosity har fundet en sten på overfladen af Mars, som er på størrelse med en fodbold. Det skriver Tycho Brahe Planetarium på sin hjemmeside. 

NASA-robotten er på vej et område på Mars kaldet Glenelg. Området ligger cirka 400 meter fra det sted på den røde planet, hvor robotten landede den 6. august.

Undervejs bruger NASA-robotten sine måleinstrumenter til at undersøge sten, den støder på.

Den største af de sten robotten har fundet på planetens overflade er på størrelse med en fodbold. I de kommende dage vil forskerne bruge robottens måleinstrumenter til at undersøge stenen, der er blevet opkaldt efter NASA-ingeniøren Jake Matijevic, som døde i august. Matijevic har været involveret i Curiosity-missionen og de foregående robotmissioner: Sojourner, Spirit og Opportunity.

 

Curiosity skal for første gang bruge måleinstrumenterne på sin 2,1 meter lange robotarm til at undersøge Jake Matijevic-stenen. Robotarmens kamera skal tage nærbilleder, og et særligt måleinstrument ved navn Alpha Particle X-ray Spectrometer (APXS) skal undersøge stenens grundstofsammensætning.

Instrumentet virker ved at skyde heliumkerner og røntgenstråling ind i stenen og så registrere den karakteristiske røntgenstråling fra forskellige grundstoffer, der kommer retur.

Robotten skal også bruge sit særlige laserinstrument, ChemCam, til at undersøge stenens sammensætning.

ChemCam er monteret på robottens kameramast. Ved at skyde meget korte pulser af intenst laserlys ind i stenen, kan ChemCam få en lille del af stenen til at gløde og fordampe. Ved hjælp af måleinstrumenter på robotten kan sammensætningen af det glødende stenmateriale bestemmes. Ved at sammenligne resultater fra APXS og ChemCam kan forskerne krydstjekke de to instrumenter.

 

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.