Mangler du D-vitamin? Så kan du have større risiko for at udvikle diabetes
26 februar 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Hvis du mangler D-vitamin, har du højere sandsynlighed for at få type 2 diabetes. Ligegyldigt om du så er åleslank eller godt polstret, afslører et nyt forskningsprojekt fra Universitetet i Málaga. Det skriver Endocrinology Advisor.

Forskerholdet arbejdede med i alt 148 forsøgspersoner i alle størrelser. De fik målt deres BMI, deres niveau af D-vitamin og om de havde type 2 diabetes i forskellige stadier - begyndende, en fuldvoksen udgave eller ingen problemer. På den måde kunne forskerne se, præcis hvordan D-vitamin, fedme og diabetes hænger sammen.

Og det viste sig, at overvægtige personer uden diabetes havde mere D-vitamin end personer med diabetes. Og slanke personer med diabetes havde større sandsynlighed for at mangle D-vitamin. Dit niveau af D-vitamin hænger altså direkte sammen med risikoen for type 2 diabetes, uanset hvad badevægten viser.

»Styrken ved dette forsøg er, at det sammenligner D-vitamin niveauer hos personer med meget forskellig vægt (fra helt tynde til dødeligt overvægtige), mens det samtidig tog højde for, om de havde diabetes,« understreger en af studiets forskere Mercedes Clemente-Postigo fra Universitetet i Málaga i en pressemeddelelse gengivet i Endocrinology Advisor.

Den officielle forklaring er ellers, at du sandsynligvis er tyk og har type 2 diabetes, hvis du går rundt med et lavt niveau af D-vitamin. Men det passer altså ikke helt. Fedme forhøjer dog stadig i sig selv risikoen for diabetes 2. Så dine spisevaner, og om du bruger nok tid udendørs, betyder stadig meget, forklarer ph.d. Manuel Macías-González fra Universitetet i Málaga til Endocrinology Advisor.

Reference: Serum 25-Hydroxyvitamin D and Adipose Tissue Vitamin D Receptor Gene Expression: Relationship With Obesity and Type 2 Diabetes. J Clin Endocrinol Metab. 2015. Doi: 10.1210/jc.2014-3016.

Læs også:

Vi har brug for mere D-vitamin end hidtil antaget

Regelmæssige måltider mindsker måske risikoen for blandt andet type 2-diabetes

D-vitamin-mangel ser ud til at øge risiko for demens

Diabetes-patienter er billigere med kost og motion

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
il

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.