Mange flere hanløver vil blive dræbt i zimbabwisk nationalpark
Kilde: 
23 februar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Da løven Cecil sidste år blev dræbt af en trofæjæger i Zimbabwe, udløste det et internationalt ramaskrig. Nu forudser ny forskning fra Syddansk Universitet og Oxford, at mange flere mandlige løver fra den samme park vil blive dræbt af mennesker. Det skriver ScienceDaily.com.

Løven Cecil blev lokket ud af nationalparken Hwange og dræbt af en trofæjæger fra USA. Historien om Cecil blev kendt verden over, da den kom til at symbolisere, hvor svært det er at beskytte dyr, selv i nationalparker.

Forskerne fra Danmark og England præsenterer nu en demografisk model, der på baggrund af data fra de sidste 15 år måler løvernes risiko for at blive dræbt af mennesker. Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Applied Ecology.

»69 ud af 100 mandlige løver blev vurderet til at være døde af aldersuafhængige årsager i Hwange. Det vil de blive ved med, hvis den anslåede dødsrate fortsætter uændret. Den største dødsårsag er at blive dræbt af trofæjægere eller lokale farmere, der beskytter deres kvæg,« siger Julia Barthold ifølge ScienceDaily. Hun er hovedforfatter af studiet og Postdoc ved Max-Planck Odense Center på Syddansk Universitet.

Når en mandlig løve dør, forstyrrer det den sociale struktur mellem løverne, og det fører ofte til kampe mellem de tilbageværende løver om, hvem der vinder den døde løves plads. Den vindende løve dræber for det meste den dødes unger, og her bliver de kvindelige løver også såret. Det sårer derfor mere end bare en løve, når en mandlig løve bliver dræbt.

»Hvordan trofæjagt influerer på den samlede løveflok er et nøglespørgsmål for løvebevaring. Vores resultater i dette studie kan bruges til at forbedre bevarelsen af løvebefolkninger« siger Julia Barthold ifølge ScienceDaily.

Hwange National Park er 7.000 kvadratkilometer stor, og der bor mennesker i den nordøstlige del af parken. Forskerne brugte også den demografiske model på et andet område med løver: Serengeti National Park i Tanzania, som er 2.000 kvadratkilometer stor. Her bor ingen mennesker. Forskerne fandt ud af, at kun 6 ud af 100 løver her døde af årsager, der ikke havde noget med alderdom at gøre.

Læs også:

To løver åd 35 mennesker

Afrikas løver skal reddes af dansk vildtbiolog

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.