Mænd kan miste deres mandlige kønskromosom ved rygning
Kilde: 
05 december 2014

KORT NYT FRA UDLANDET

Det er y-kromosomet hos mænd, der gør dem mænd. Men en ny undersøgelse med svenske forskere i spidsen viser, at rygning kan ødelægge y-kromosomerne i mandens blodceller, og det kan senere føre til kræft. Det skriver Sciencemag.org.

Ifølge Sciencemag.org øger mændene risikoen for at tabe deres y-kromosom i blodcellerne med 240 – 430 procent, når de ryger sammenlignet med ikke-rygere. Forskerne vurderer, at tabet af y-kromosomet gør blodcellerne mindre modstandsdygtige over for blandet andet kræft. 

I alt har forskerne undersøgt DNA i blodceller fra 6.014 svenske mænd mellem 48 – 93 år, hvor de har bestemt, hvor stor en del af blodcellerne, der har mistet deres y-kromosom. Her viste der sig ifølge forskerne en klar sammenhæng mellem få y-kromosomer og rygning. 

En forsker, der ikke har været en del af studiet, vurderer dog, at der er brug for flere studier.

»Resultaterne er spændende, men associationerne mellem tabet af y-kromosomer og kortere levetid og sygdom skal undersøges nærmere i et langtidsstudie,« siger Stephen Chanock, der er kræftgenetiker ved the National Cancer Institute i Bethesda, Maryland, USA, til Sciencemag.org. 

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science. 

Læs også: 

Y-kromosomet forklarer mænds kortere levealder

Alle mænd har engang været kvinder

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.