Mænd er skyld i kvinders overgangsalder
Kilde: 
18 juni 2013

Evolutionære genetikere fra McMaster University i Canada rapporterer, at mænds tendens til at vælge yngre partnere betyder, at frugtbarheden bliver meningsløs for ældre kvinder. I en videnskabelig artikel i PLoS Computational Biology skriver de ifølge BBC News, at dette i sidste ende fører til overgangsalderen.

Forskerne har længe undret sig over, hvorfor menneskeracen tilsyneladende er den eneste art, hvor hunnerne ikke kan reproducere hele livet.

Tidligere teorier har antydet, at der var tale om en ’bedstemor effekt’. Ifølge denne tankegang mister kvinderne deres fertilitet, når de når en alder, hvor de måske ikke kan nå at leve længe nok til at se et barn vokse op, og derfor i stedet skal stå til rådighed for at hjælpe yngre generationer med at passe deres afkom.

Men ifølge den seneste teori foregår tingene altså den anden vej rundt, og forskerne mener netop, at det er manglen på reproduktion, der giver anledning til overgangsalderen.

Ved brug af computermodeller mener forskerholdet fra McMaster University at have bevist, at mænd i alle aldre vælger yngre kvinder som partnere. Dermed havde de ældre kvinder intet formål med fortsat at være frugtbare, argumenterede forskerne.

Læs også:

Hvordan bliver man verdens ældste menneske?

Flere ældre har sex

Rødkløver lindrer overgangsalderens gener

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.