Lykkeforsker: Vi har misforstået, hvad lykke er
Kilde: 
18 november 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

Vi danskere bliver igen og igen kåret som verdens lykkeligste folk. Men ifølge den norske lykkeforsker, Joar Vittersøe, bør vi ikke tage lykkeforskningens resultater for pålydende. Lykkeforskere har nemlig misforstået, hvad lykke egentlig er for en størrelse, mener han. Det skriver forskning.no.

Joan Vittersøe, som er i færd med at skrive en bog om lykke, mener, at forskere forveksler lykke med det at være tilfreds. 

»Vi forbinder lykke med noget behageligt - altså det at være tilfreds. Men det gode liv er noget mere end det. Noget som vi forskere ikke opfanger,« siger Joar Vittersøe, professor ved Institut for Psykologi ved Norges Arktiske Universitet.

Ifølge Joar Vittersøe er lykke snarere det at være utilfreds og stræbe efter noget mere. For hvis man stræber efter noget mere, er man engageret, og lykken består i at være opslugt af noget meningsfuldt, pointerer han. 

»Det er givende, når vi er midt i det, men vi glemmer det ofte, når vi skal vurdere, om vi er tilfredse i vores liv,« siger Joar Vittersøe. 

For at illustrere sin pointe henviser Vittersøe til et studie, som han selv har foretaget, men som endnu ikke er blevet publiceret i et tidsskrift. I studiet skulle en gruppe forsøgspersoner se en Hollywood-film om en historisk person, mens en anden gruppe skulle læse en artikel om personen.

Det viste sig, at den gruppe, der havde set filmen, havde flere positive følelser bagefter. Men de var ikke specielt interesseret i at vide mere om personen. Den anden gruppe havde flere ambivalente følelser,  men de var interesseret i at blive klogere på ham. Det viser, forskellen på det at være lykkelig og det at være tilfreds, siger Vigersøe.    

»Bliver det for meget Hollywood, mister vi engagementet. Det er fint og godt at have nogle behagelige oplevelser. Men hvis vi bare er tilfredse, får vi et fattigere liv.«

Læs mere:

Ved du, hvad lykke er?

Lykke påvirker vores gener

Lykke-paradoks: Lykkelige nationer har høje selvmordsrater

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.