Lotterier kan give tvivlsomme meningsmålinger
Kilde: 
11 maj 2015

KORT NYT FRA DANMARK:

Flere meningsmålinger er baseret på såkaldte webpaneler, hvor respondenterne bliver lokket med præmier og lotteri-gevinster for at deltage i målingerne. Forskere advarer nu om, at den fremgangsmåde kan give skæve resultater. Det skriver Berlingske Nyhedsbureau og BT.

»Problemet er, at når de folk, der er med i panelet, adskiller sig på andre parametre end de rent demografiske parametre – som for eksempel folk, der er gladere for at deltage i lotterier – så er det næsten umuligt at korrigere for, og det kan skabe en klar skævhed,« siger valgforsker Martin Vinæs Larsen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet til Berlingske Nyhedsbureau.

Også Ole Bjerg, lektor på Copenhagen Business School, som i flere år har forsket i spilafhængighed, forholder sig kritisk til metoden.

»Det er helt klart et problem. Nogle mennesker bliver tiltrukket af forskellige slags spil. Og så er der nogen, der slet ikke bliver tiltrukket af spil. Så når man vælger at være med i de her paneler, fordi man også ønsker at deltage i et lotteri, så sker der en præ-selektion af nogle bestemte mennesker – for eksempel den type mennesker, som synes, at lotteri – som er et tilfældighedsspil – er spændende,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Fra Wilke, som er et af institutterne, der arrangerer lotterier i forbindelse med meningsmålinger, lyder det, at man forsøger at imødegå målingernes skævhed ved at lave et miks af telefon- og webbaserede målinger. 

Læs også:

Twitter-tweets kan forudsige valgresultater

'Dårlig omtale er bedre end ingen omtale' - manet i jorden af danske forskere

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

mft

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.