Livets byggesten kan være skabt af simple kemikalier
Kilde: 
17 maj 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Det molekylære flirteri, der satte gang i livets begyndelse for milliarder af år siden er stadig et af de største mysterier i moderne videnskaben.

Men selvom svaret på den allerspædeste begyndelse for evigt vil være mystisk, så påstår forskere nu, at de har fundet et af de første vigtige skridt på vejen. Det skriver Sciencemag.org.

Tyske kemikere foreslår nye plausible måder, som almindelige stoffer, der var tilgængelige på den tidlige Jord, kan have samlet sig i nye forbindelser kaldet puriner - der er nøgleingredienser i DNA, RNA og energistofskiftet i alle celler. Det skriver de om i et nyt studie, der netop er udkommet i det anerkendte tidsskrift Science.

»Det nye arbejde er meget flot kemi,« siger Gerald Joyce, der ikke var en del af studiet. Hun er kemiker ved Scripps Research Institute i San Diego, Californien, hvor hun specialiserer sig i kemi, der kunne have givet anledning til liv, til Sciencemag.org.

Joyce og mange andre forskere har længe foreslået, at en af de tidlige nøglebegivenheder bag livets opståen var dannelsen af RNA - et langt kædelignende molekyle, som formidler genetisk information, kopierer sig selv og sætter skub i andre kemiske reaktioner.

Begge disse funktioner var nødvendige for at livet kunne udvikle sig, men at finde ud af hvordan RNA selv var opstået, har været en gåde.

RNA er lavet af fire forskellige kemiske byggesten: adenin, guanin, cytosin og uracil. For syv år siden viste forskere, hvordan man gennem kemiske reaktioner på den tidlige Jord kunne have skabt cytosin og urasil, der også kendes som pyrimidiner.

Men det er først nu, at det er lykkedes at påvise, hvordan en smule syre, der også menes at have været tilgængelig på den tidlige Jord, har kunne skabe reaktioner, som blev til purinerne i RNA.

Læs også:

Livets byggesten skabes ved kometnedslag

UV-stråler kan have dannet livets byggesten

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.