Leverkræft-screening er tit overflødig
Kilde: 
19 juni 2012

Patienter med alkoholrelateret skrumpelever har lavere risiko for leverkræft end hidtil antaget. Derfor har de ikke nytte af screening for leverkræft, hvilket ellers anbefales i internationale retningslinjer, skriver auh.dk.

Et stort og langvarigt alkoholforbrug kan føre til skrumpelever. Og indtil nu har det også været opfattelsen, at patienter med skrumpelever (også kaldet levercirrose) har en høj risiko for at udvikle leverkræft. Men den opfattelse sætter forskere fra Aarhus Universitetshospital og Københavns Universitet nu et stort spørgsmålstegn ved.

Det viser ny forskning, der i dag bliver offentliggjort i det meget ansete amerikanske lægevidenskabelige tidsskrift Annals of Internal Medicine. Undersøgelsen omfatter flere end 8000 danskere fra hele landet, som fik stillet diagnosen alkoholisk levercirrose fra 1993 og frem. Undersøgelsen er baseret på de enestående danske sundhedsregistre, der gør det muligt at undersøge hele befolkningen.

»Patienter med alkoholrelateret levercirrose har betydeligt lavere risiko for at udvikle leverkræft end hidtil antaget. Risikoen er så lav, at de ikke har gavn af at komme til regelmæssige screeningsundersøgelser, hvis de tidligere er blevet undersøgt for leverkræft - og i øvrigt ikke har symptomer, som kunne stamme fra en kræftsygdom,« fortæller Peter Jepsen, læge og ph.d, Lever-Mave-Tarm-Medicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

De nye resultater kan betyde, at hospitalerne i fremtiden ikke skal screene patienter emd skrumpelever for leverkræft. Det vil nemlig blot skabe unødig frygt for, at de er kræft-syge.

Læs også: Staten brænder milliarder af på tvivlsom tarmkræft-screening

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.