Læger overser bivirkninger i kræftstudier
Kilde: 
29 januar 2013

Læger, der skimmer indledningerne, de såkaldte abstracts, fra videnskabelige publikationer om kræftlægemidler, går ofte glip af væsentlige bivirkningsinformation, skriver Dagens Medicin.

En undersøgelse af 164 kræftstudier viser, at alvorlige bivirkninger sjældent bliver fremhævet i abstracts, og det har stor betydning for lægernes vurdering af lægemidlets gavnlighed. 

I  to tredjedele af de 164 kræftstudier, som forskerne nærlæste, manglede henvisninger til de alvorligste bivirkninger ved kemoterapi, stråling eller operationsbehandlingen i de abstracts, der sammenfatter studiets væsentlige fund,. En femtedel af studierne inkluderede ikke engang toksicitet i resultattabeller og en tredjedel af studierne nævnte dem ikke i abstract eller diskussionsafsnittet. 

De undersøgte kræftstudier var alle publiceret i det videnskabelige tidsskrift Annals of Oncology, og undersøgelsen af studierne er publiceret i selvsamme tidsskrift.

Læs også: Forsker gransker sammenhængen mellem kræft og et langt liv

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.