Kunstigt øre groet på ryggen af en rotte
Kilde: 
01 august 2013

Fra kunstige øjne til hele lemmer - kirurger har længe drømt om at kunne erstatte kropsdele, når tingene går galt.

Nu kan de tilføje et nyt redskab til deres repertoire: et naturtro, fleksibelt øre lavet af bruskceller som er 'dyrket' på en titaniumsramme, skriver LiveScience.

Den nye teknik er bedre end tidligere vævs-dyrknings teknikker og kan erstatte en besværlig proces, der kræver, at kirurgerne selv former det kunstige øre i brusk. Forskere fra Massachussetts General Hospital har nemlig fundet en langt smartere måde at designe ørene.

Forskerne startede med at bygge en 3D-model og brugte den til at bygge et titaniumsnet i en simpel øreform. Herefter såede de bruskceller på det, og langsomt voksede bruskcellerne ud over 'titaniumsøret'.

For at se hvordan ørene klarede sig, når de blev tilsluttet en blodforsyning, syede forskerne ørene fast på ryggen af rotter og studerede dem i flere uger. Ulig tidligere forsøg på det samme, så krøllede ørene ikke sammen eller blev deforme.

På grund af 3D-designet vil det være muligt at lave ører i forskellige former, så patienter kan være sikre på at se nogenlunde symmetriske ud, siger forskerne.

Resultaterne er netop publiceret i Journal of the Royal Society.

LÆS OGSÅ på Videnskab.dk:

Stamceller fra modermælk skal erstatte stamceller fra fostre

Robotflagermus skal være politiets øre

Store ører kompenserer for høretab

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.