Kunstige knæ virker bedst mod slidgigt, men fysioterapi kan udsætte operationen
Kilde: 
11 november 2015

KORT NYT FRA DANMARK:

Patienter der lider af moderat til svær slidgigt i knæet får færre smerter og en øget funktionsevne, hvis de lader sig operere med kunstige knæled, i forhold til patienter, der undgår kniven. Det viser et ny dansk studie fra SDU og Aalborg Universitetshospital, der er beskrevet i The New York Times.

Selvom operationen efterfulgt af ikke-kirurgisk behandling virker bedre end den ikke-kirurgiske behandling alene, viser studiet dog også, at ikke-kirurgisk behandling uden operation hjælper markant på smerterne, og den vil derfor måske kunne bruges til at udsætte en operation.

I det nye studie blev 50 voksne patienter med moderat til svær slidgigt tilbudt træning, uddannelse og såler samt vægttab og smertestillende medicin ved behov. En lignende gruppe fik indsat et kunstigt knæled ved en operation, og gennemgik herefter samme ikke-kirurgiske behandling.

Et år efter rapporterede 85 procent af de opererede patienter, at de havde væsentligt færre smerter og øget funktionsevne i knæet. Hos den ikke-opererede gruppe lå tallet på 67 procent.

»Operationer er meget bedre til at fjerne smerter end ikke-kirurgisk behandling, men på samme tid er det lidt overraskende, at den ikke-kirurgiske behandling var forbundet med så betydelige forbedringer,« siger Jeffrey N. Katz, der er direktør for Orthopaedic and Arthritis Center for Outcomes Research ved Brigham and Women’s Hospital in Boston, USA, til The New York Times. Hun var ikke selv involveret i studiet.

Forskningsfysioterapeut ved Aalborg Universitetshospital og Syddansk Universitet Søren Thorgaard Skou er hovedforfatter bag studiet, der netop er udkommet i det anerkendte tidsskrift New England Journal of Medicine.

Læs også:

Patienter slider deres kunstige hofter op

Kvindes overdrevne brug af tandtråd gav infektion i knæet

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.