Kunstig hud kan skjule rynker
Kilde: 
10 maj 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Tiden sætter sine spor i ansigtet med små rynker, posninger og rande. For mange er aldringstegnene dog uønskede, og de forsøges fjernet med rynkecremer og hudbehandlinger - med mere eller mindre held.

Men der er nyt håb. Amerikanske forskere har nemlig udviklet en kunstig hud, der er lige så elastisk som ungdommelig menneskehud, skriver sciencemag.org

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Nature Materials. 

Når den kunstige hud påsmøres ansigtet som creme, former den et gennemsigtigt, fleksibelt lag af polymer - lange molekylekæder, der er lænket sammen på tværs - som genskaber aldrende huds ungdommelige og elastiske egenskaber. 

Cremen skal smøres på ad to omgange. Først udsmøres en flydende opløsning på huden. Derefter tilføjes en anden gel, der får polymer-kæderne til at krydslinke på en måde, som hærder huden og skaber et blivende lag. Det sker via platin, der er en god katalysatorer - igangsætter - for mange kemiske forbindelser.

Hver eneste påsmøring af den 'nye hud' holder en dag eller mere og kan markant reducere poser under øjnene og andre uønskede aldringstegn. 

Resultaterne taler for sig selv: Det påførte lag af kunstig hud reducerede poser under øjnene med op til 40 procent i 24 timer, viser det nye studie.

Den kunstige hud kan desuden hjælpe tør hud med at bevare fugten, i hvert fald midlertidigt. På sigt mener forskerne bag det nye studie også, at den kunstige hud kan hjælpe til behandling af en masse forskellige hudlidelser såsom eksem og psoriasis, skriver sciencemag.org.  

 photo adcb5192-6b8d-40f8-ad3f-819cd561cd7f_zpsvxwrusyf.jpg Huden under venstre øje er påsmurt den kunstige hud, men huden under højre øje er ubehandlet. (Foto: Olivo Labs) 

Læs også: 

Er sæd en god rynkecreme?

Hudcremers liposomer virker ikke

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.