Kulde smitter
Kilde: 
07 januar 2015

Som du sikkert selv har konstateret, kommer mange mennesker til at gabe, når de ser andre gabe.

Men gab er ikke alene om at smitte fra krop til krop. Engelske forskere konstaterer i en ny videnskabelig artikel, at det samme gælder for kulde. Hvis bare vi kigger på nogen, der virkelig har det koldt, daler temperaturen i vores egen krop. Ganske lidt, men dog.

I tidsskriftet Plos One beskriver forskerne deres forsøg, hvor 36 deltagere kiggede på videoer af skuespillere, der stak hånden ned i brandvarmt, iskoldt eller lunkent vand. Hver deltager så i alt 10 videoer. Billederne af hænder, der blev stukket ned i varmt eller lunkent – ’neutralt’ – vand frembragte ingen reaktioner hos seerne.

Men når skuespilleren sænkede hånden ned i isvand, dalede temperaturen i højre hånd med 0,05 grader Celsius (0,1 grader Fahrenheit) og med 0,22 grader Celsius  (0,4 grader Fahrenheit) i venstre hånd. Der var ingen ændringer i deltagernes hjerteslag.

Ifølge RealClearScience bemærker forskerne, at deltagerne måske reagerede på koldt og ikke varmt vand, fordi det kolde helt tydeligt var koldt, idet man kunne se isen, mens varmen kun kunne anes på grund af damp. En anden forklaring på påvirkning af kulde i stedet for varme kan være, at det er lettere at påvirke huden til at sænke temperatur end at øge den.

Studiet giver dog også en antydning af underbyggelse af, at mennesker bliver ’smittet’ af andres følelser, måske på grund af spejlneuroner i hjernen, der giver os – og andre dyr – en særlig evne til at fornemme andres følelser.

»I social interaktion påvirker vores egne psykologiske reaktioner andre mennesker. Synkronisering af psykologiske og adfærdsmæssige reaktioner kan skabe følelsesmæssig forståelse og knytte grupper sammen,« bemærker forskerne i Plos One.

Andre har lavet studier med lignende konklusioner om følelsesmæssig afsmitning.

Læs blandt andet:

Smertefulde ritualer styrker fællesskabet og

Gabeskønt: Chimpanser smittes, når mennesker gaber og

Social intelligens: Hjernen spejler andres adfærd

Eller i en anden del af samme spor: Smerte smitter

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.