Kroniske infektioner skyldes klumper af bakterier
Kilde: 
22 marts 2016

KORT NYT FRA DANMARK:

Ny forskning fra Københavns Universitet (KU) viser, at bakterier er langt mere modstandsdygtige, når de klumper sig sammen, inden de kommer ind i kroppen. Bakterieklumperne kan være årsag til kroniske infektioner, skriver KU i en pressemeddelelse.

Siden man opdagede bakterier, har man studeret dem som organismer, der trænger ind i kroppen enkeltvis og først derefter klumper sig sammen til det, man kalder biofilm. Men forskerne fra KU har nu fundet ud af, at der er god grund til at studere bakterier som klumper inden de trænger ind i kroppen.

»Hvis bakterierne trænger ind i blodbanen som biofilm, står de stærkere, end når de trænger ind separat. Det skal vi være langt mere opmærksomme på, når vi vil forebygge infektioner, for eksempel i forbindelse med en operation,« siger Thomas Bjarnsholt, professor på KU og seniorforsker bag undersøgelsen, i pressemeddelelsen.

Forskerne har sammenlignet væksten af biofilm med væksten af enkelte bakterier. De fandt ud af, at biofilmen tager størstedelen af næringen fra omgivelserne og udkonkurrerer de enkelte bakterier. Det skal vi være opmærksomme på, når vi opererer, siger Thomas Bjarnsholt.

»Vi har masser af bakterier på og i vores hud, der sidder som biofilm og er potentielt sygdomsfremkaldende, hvis de kommer ind under huden. På den måde kan biofilm eksempelvis presses ind i kroppen, når kirurgen skærer hul i huden, hvor biofilmen er,« siger Thomas Bjarnsholt.

Antibiotika er ikke udviklet til at bekæmpe biofilm, men i stedet til at bekæmpe bakterierne enkeltvis. Derfor virker antibiotika mange gange ikke mod kroniske infektioner.

»Ved at blive klogere på, hvordan og hvornår bakterier danner biofilm, kan vi forhåbentligt finde frem til en bedre måde at forebygge og behandle kroniske bakterielle infektioner på,« siger Kasper Kragh i pressemeddelelsen. Han er hovedforfatter af studiet og postdoc på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU.

Forskningsartiklen udgives på tidsskriftets mBios hjemmeside den 22. marts.

Læs også:

Mikrobiologer laver smuk bakterie-kunst

Kronisk syge er storforbrugere af alternativ behandling

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.