Kostfibre og mådehold gør dig sund og slank
Kilde: 
11 juni 2013

En ny ph.d-afhandling fra Aarhus Universitet, viser at mådehold og en fiberrig kost er vejen frem, hvis du vil være sund og slank. Det skriver AU i en pressemeddelelse.

Undersøgelserne er blevet udført på klonede grise, som er genetisk identiske, og grise er gode dyr, når det netop kommer til at studere ernæringsmæssige effekter hos mennesker.

Grisene er blevet fodret med henholdsvis rugbrød og franskbrød. Nogle af grisene har haft begrænset adgang til maden, mens andre fik mad, når de ville.

I studiet af grisenes stofskifte blev det klart, at mørkt rugbrød og hvidt hvedebrød tilsat arabinoxylan havde de største effekter på stofskiftet, og sænkede både glukose- og insulinresponsen i forhold til det normale hvide hvedebrød.

»Resultaterne fra de tre forsøg giver en yderligere indsigt i, hvordan stofskiftet påvirkes af forskellige kulhydrater. De viser, at både koncentreret arabinoxylan og fuldkornsbrød kan bruges til at forebygge og behandle livsstilssygdomme, og at det gavner sundheden at nedsætte kalorieindtaget,« siger Kristine Lykke Nielsen, som har udført undersøgelsen, ifølge Aarhus Universitet.

Læs også på Videnskab.dk: Proteiner gør dig slank

Forskere designer gavnlige kostfibre og Frugt og grøntsager er ikke sundt for alle

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.