Kortvarig mindfulness styrker hjernens evne til at fokusere
15 november 2012

Et studie fra Aarhus Universitet viser at kortvarig mindfulness-træning forbedrer hjenens evne til at fokusere, mens man skal praktisere det mere, hvis man vil se følelsesmæssige fremskridt.

Forskerteamet, der er ledet af specialister fra Center of Functionally Integrative Neuroscience på Aarhus Universitet, brugte de såkaldte fMRI-scanninger til at undersøge to grupper af forsøgspersoner. De blev sat til at løse en såkaldt "følelsesmæssig reaktionstids-opgave" mens de blev scannet, dels for og efter mindfulness-træning. 

Der skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Opgaven, de skulle løse, var, at se på emotionelle billeder, mens de samtidig skulle løse en opmærksomhedkrævende test. Det muliggjorde, at man kunne undersøge både følelsesmæssige og opmærksomhedsfordele ved mindfulness.  

Øget hjernerespons til de emotionelle stimuli blev kun observeret hos de forsøgsdeltagere, der havde fået mest træning. 

Resultatet indikerer, at følelser er sværere at træne, hvilket kan betyde mindfulness-programmer bør være mere specifikt skræddersyet, når man behandler følelsesmæssige sygdommme som angst og depression.

Studiet er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Neuroscience.

Læs også på Videnskab.dk:

Mindfulness: mirakelkur eller opium for folket?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.