Korrekt emballage kan nedbringe madspild
03 januar 2013

Danskerne smider slatten salat og bløde pærer ud til en værdi af 3,1 milliarder kroner om året. 

Det spild kan nedbringes, hvis frugterne og grøntsagerne bliver emballeret korrekt. Det skriver Aarhus Universitet på deres hjemmeside

Men et forskningssamarbejde mellem Teknologisk Institut, Aarhus Universitet og en række andre interessenter vil vise vejen til, hvordan frugt og grønt emballeres optimalt, så varerne holder deres friskhed i længere tid.

Resultaterne fra projektet ”Produkttilpasset pakning af frisk frugt og grønt” præsenteres på seminaret ”Emballering af frugt og grønt” den 8. januar 2013 i Odense. 

Frugt og grønt respirer eller ånder, så hvis emballagen er for tæt vil iltindholdet med tiden blive for lavt og produkterne vil tage skade, forklarer Merete Edelenbo, som er seniorforsker på Aarhus Universitet.

Som modreaktion på et for lavt iltindhold udskiller produkterne nogle gasser, der kan få produktet til at lugte forfærdeligt – og det er ikke ligefrem noget, der fremmer lysten til at spise det.

For at vælge den rigtige emballering skal man kende produktets respiration og opbevaringstemperaturen. Desto højere opbevaringstemperaturen er, desto mere ilt bliver der brugt. Derudover skal produkterne opbevares ved den rigtige temperatur i hele håndteringskæden.

Læs også på Videnskab.dk:

Det offentlige kan spare en milliard kroner på madspild

Storindkøb fører til madsvineri

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.