Komplet liste over brystkræft-gener fundet
Kilde: 
03 maj 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

I et nyt studie fremlægger forskere et fuldendt billede af de genetiske faktorer, der er skyld i brystkræft. Kortlægningen kan hjælpe med at finde nye metoder til behandling og forebyggelse af kræft, skriver bbc.com.

Studiet af et hold internationale forskere er publiceret i tidsskriftet Nature.

Forskerne undersøgte generne i 560 tilfælde af brystkræft. Her fandt de 93 gen-sæt, der kan forårsage kræft, hvis de muterer.

Nogle af generne er i forvejen kortlagt, men forskerne regner med at de nye opdagelser gør, at man nu for første gang kan præsentere den definitive liste over alle de kræftforårsagende gen-sæt.

Professor Mike Stratton fra Cambridge University, der er hovedforfatter af studiet, kalder det en milepæl i kræftforskningen.

»Der er omkring 20.000 gener i mennesket.  Hvis det viser sig, at vi nu har det komplette overblik over brystkræft, er der 93 af disse gener, som vil blive til en brystkræftcelle, hvis de muterer. Det er vigtig information,« siger Mike Stratton til bbc.com.

Forskerne har givet listen videre til andre forskere, universiteter og medicinalvirksomheder, så de kan begynde at udvikle ny medicin, som målrettet går efter at komme de specifikke gen-mutationer til livs.

Målrettede former for medicin som eksempelvis Herceptin bliver allerede brugt af patienter med specifikke genmutationer.

Mike Stratton påpeger overfor BBC, at de nye lægemidler vil tage mindst et årti at nå patienterne og advarer også om, at kræftcellerne vil forsøge at udarbejder metoder til at udvikle resistens over for den nye medicin.

Læs også:

Tre nye gener koblet til brystkræft

Gen-debat: Vil du vide, om du bliver ramt af sygdom i fremtiden?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.