Kokain ælder hjernen
Kilde: 
25 april 2012

Endnu et argument kan føjes til listen over, hvorfor du ikke skal tage kokain: Kronisk brug af kokain kan gøre dig hurtigere gammel. Det skriver sciencemag.org

En ny undersøgelse viser, at kokainmisbrugere i 30-erne og 40-erne ofte har problemer, der ellers mest ses hos ældre over 60 år - bl.a. hukommelsestab, hjerte-kar-sygdomme og større risiko for infektioner. Derudover viste studiet, atantallet af for tidlige dødsfald blandt stofmisbrugere er op til otte gange højere end i den almindelige befolkning.

I undersøgelsen indgik 120 personer i alderen 18 til 50 år. Omkring halvdelen opfyldte kriterierne for kokainmisbrug: De havde brugt kokain i gennemsnitligt 10 år og havde ifølge urinprøver stoffet i deres system den dag, skanningen blev lavet. De øvrige deltagere havde hverken brugt stoffer eller psykiske problemer.

Alle deltagerne gennemgik skanninger, som forskerne analyserede for at afsløre forskelle i hjernens strukturer.

Tidligere undersøgelser har vist, at hjernens størrelse har tendens til at svinde ind med alderen. Men blandt kokainbrugere, viste undersøgelsen, at forekomsten af hjernesvind var næsten dobbelt så stort blandt stofmisbrugerne sammenlignet med gruppen, der ikke havde taget stoffer.

Stofmisbrugere, der er afhængige af kokain, klarer sig også dårligt i opgaver, der involverer det område af hjernen, der kaldes den præfrontale cortex – pandelappen – et område, som styrer hukommelsen, opmærksomheden og reaktionstiden.

Resultatet er publiceret i tidsskriftet Molecular Psychiatry.

Læs også: Overraskende mange i nattelivet har taget stoffer
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.