Klor prikker hul i ozonlaget
25 november 2011

Det er vigtigt at blive klogere på, hvad der nedbryder ozonlaget: det beskytter os mod solens ultraviolette, kræftfremkaldende stråler. Vi ved blandt andet, at ozonlaget ødelægges af klorholdige produkter som kølemidlet Freon. Men selvom mange af produkterne er blevet forbudt, så hænger de stadig i atmosfæren, hvor de skaber problemer for ozonlaget.

Derfor har Kasper Mackeprang, der pt. skriver speciale ved Kemisk Institut på Københavns Universitet, netop modtaget Carlsberg Mindelegat på 75.000 kr. Årsagen er, at han netop er ved at skrive et teoretisk speciale om klorforbindelser. Og forventningen er, at det kan hjælpe os til forstå, hvordan ozonlaget bliver nedbrudt af klorholdig forurening.


Kasper Mackeprang, der foruden talentfuld kemistuderende også er en flittig football-spiller, er forståeligt nok begejstret for anerkendelsen:


»jeg søgte faktisk legatet, fordi jeg havde svært ved at finde tid til både at passe et arbejde, dyrke min sport og nå de nødvendige resultater på Kemisk Institut, så det er også en kæmpelettelse at modtage det flotte legat«, siger Kasper Mackeprang, som forventer at færdiggøre sit speciale i løbet af foråret 2013. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.