Klimaforandringer får grønlandske sommerfugle til at skrumpe
Kilde: 
12 oktober 2015

KORT NYT FRA DANMARK:

De hastige klimaforandringer i det arktiske område har før vist sig at have alvorlige konsekvenser for naturen i området. Nu kan danske forskere dokumentere, at også faunaen i de højarktiske egne fysisk forandrer sig. De grønlandske dagsommerfugle skrumper simpelthen i varmen, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Forskere fra Aarhus Universitet har målt vingestørrelsen på to arter af arktiske sommerfugle indsamlet gennem to årtier ved Forskningsstation Zackenberg i Nordøstgrønland.

Forskerne har målt vingelængden på næsten 4.500 individer indsamlet årligt mellem 1996 og 2013 og har kunnet påvise, at vingelængden er faldet betydeligt og i samme takt for begge arter som reaktion på varmere somre.

»Vores undersøgelser viser, at hanner og hunner følger samme mønster og det går igen for to forskellige arter. Meget tyder altså på, at klimaet spiller en vigtig rolle for kropsstørrelsen på dagsommerfuglene i Nordøstgrønland,« fortæller seniorforsker Toke T. Høye, Aarhus Institute of Advanced Studies, Aarhus Universitet.

Bag undersøgelsen står forskere fra Arktisk Forskningscenter, Institut for Bioscience og Aarhus Institute of Advanced Studies på Aarhus Universitet, samt Naturhistorisk Museum Aarhus og University of California.

Undersøgelsen er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Biology Letters.

Læs også:

Sommerfugle drikker salte skildpaddetårer

19 sommerfugle, du skal kunne udenad

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

cpp

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.