Klimaforandringer efterlader humlebier i stikken
Kilde: 
10 juli 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Når talen falder på blomsterne og bierne, forbinder vi det normalt med romantik og formering.

Desværre er udgangen på historien på nuværende tidspunkt den stik modsatte. Ifølge ny forskning er humlebier, på grund af klimaforandringer, en art under afvikling. Det påvirker ikke kun humlebierne selv, men også de planter og afgrøder, som de bestøver, skriver sciencemag.org.

»Klimaforandringer er knusende for humlebiarterne. De bliver holdt i en skruestik,« siger økolog Jeremy Kerr fra the University of Ottawa i Canada, der er undersøgelsens hovedforfatter, til sciencemag.org.

Forskerne har sammenlignet datasæt med observationer af biernes territoriale levesteder fra 1901 og frem til nu. De har afkodet, at både europæiske og amerikanske humlebier ikke opsøger de varmere temperaturer mod nord. Samtidig falder bestanddelen af bier ved deres oprindelige levesteder.

Hvorfor bierne ikke søger nordpå er endnu uvidst, men én forklaring er, at brumbasserne formerer og ekspanderer sig for langsomt, ligesom forskelle i dagslys og føde kan være med til at afholde dem fra at rykke teltpælene mod nord.

Jeremy Kerr advarer mod de fatale konsekvenser, udviklingen kan have for hele økosystemet og i sidste ende mennesket.

»Den menneskelige virksomhed er øverste etage i et virkelig stort stillads. Hvad vi gør, er at række ud og skubbe støtterne væk under os,« siger han til sciencemag.org.

Den nye forskning er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.

Læs også:

Forsker lod bier stikke sig på penis og pung, for at se hvad der gjorde mest ondt

Harvard-forskere udvikler bittesmå bi-droner

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.