'Kæmpemarsvin' var blandt de første store pattedyr
Kilde: 
07 november 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

Amerikanske forskere har fundet kraniet fra et urgammelt pattedyr, der mest af alt ligner et kæmpestort marsvin. Det skriver Sci-News.com.

‘Marsvinet’ levede for 70-66 millioner år siden på den sydlige halvkugle, og det vejede hele 10 kilo. Forskerne ved ikke meget om de tidligste pattedyr, men de fleste menes at have været på størrelse med mus, så i forhold til dem, har dette ‘marsvin’, kaldet Vintana Sertichi, været en sand supersværvægter.

»Vi ved næsten ingenting om de første pattedyrs evolution på den sydlige halvkugle. Denne opdagelse understreger virkelig, hvor lidt vi ved om dens tid og sted,« fortæller professor David Krause fra Stony Brook Univerisity i New York til Sci-News.com.

David Krause fandt sammen med sine kolleger kraniet i en stor blok af sandsten. Han har undersøgt kraniet nøje, og det er kun meget fjernt beslægtet med nulevende pattedyr. Den er dog nært beslægtet med en anden gruppe forhistoriske gnavere, kaldet multituberkulater, der var de mest succesfulde pattedyr, som levede samtidig med dinosaurene.

Forskernes resultater er netop udgivet i tidsskriftet Nature.

Foto: Joseph Kroenke, Stony Brook University

Læs også:

Hvem udryddede fortidens store pattedyr?

Forskere omskriver pattedyrenes historie

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.