Jehovas Vidner overlever manglende blodtransfusioner
Kilde: 
20 marts 2012

Patienter fra Jehovas Vidner behøver ikke frygte at møde deres skaber før tid, selvom de får en hjertesygdom, der kræver operation.

Selvom patienterne har større risiko for at dø eller få alvorlige komplikationer, fordi de ifølge deres tro ikke må modtage fremmed blod, klarer patienterne sig næsten altid godt igennem operationerne, skriver dagensmedicin.dk.

Sådan lyder meldingen fra landets to største og mest specialiserede hjertekirurgiske afdelinger på Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital Skejby

I de 20 år overlæge, dr.med. Kåre Sander har arbejdet på Rigshospitalets thoraxkirurgiske afdeling og har været med til at operere hjertepatienter fra Jehovas Vidner, er ingen af patienterne døde under operationen, og han kan kun huske en enkelt patient, som for mange år siden døde i det efterfølgende forløb på grund af en lav blodprocent.

»Selvom der helt åbenlyst er en højere risiko for patienter fra Jehovas Vidner, så går det dem tilsyneladende lige så godt som de andre patienter,« siger Kåre Sander.

Når man ikke kan tilføre blod under en operation, er det særligt vigtigt, at patienten har høje blodprocenter før operationen. Det kan man bl.a. sikre ved bedre ernæring og tilførsel af jern.

Ved hjertekirurgi bruger man en hjertelungemaskine, men under operationer af patienter fra Jehovas Vidner bruger man samtidig både i Skejby og på Rigshospitalet en såkaldt cell saver-maskine, som under operation gør det muligt at rense og genanvende patientens eget blod. Efter operationen kan man i særlige tilfælde give epo for at forøge patientens blodværdier.

Læs også: Ateister har det bedste sexliv

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.