Jazzmusikere har de skarpeste hjerner
28 marts 2012

 

Danske forskere har sammen med finske forskere som de første afsløret forskellige i, hvordan musikere fra forskellige stilarter bearbejder musik.

Ifølge en pressemeddelelse fra Det Jyske Musikkonservatorium og Aarhus Universitet viste jazzmusikeres hjerner sig bl.a. at reagere stærkere end klassiske musikere og rockmusikeres hjerner på små ændringer i musikken. Forskellen kunne også ses i, hvor gode de var til at løse rytmiske og melodiske opgaver.

Forskerne beretter, at den målte hjerneaktivitet er direkte relateret til evolutionære overlevelsesresponser. Med andre ord viser forsøget, at vores oplevelse af musik bygger på overlevelsesmekanismer, som er indbygget i vores høresystem, og at disse mekanismer er mere udviklede hos musikere, som har gode ”musik-ører”.

Forsøget er det første af sin art og bygger på målinger af hjernen ved hjælp af EEG.  Det kan på længere sigt give forskere vigtig information om, hvordan hjernen udvikler sig hos forskellige slags musikere – og måske udvikles til at blive et redskab i musikundervisningen på konservatorier og musikskoler, hedder det i pressemeddelelsen.

Forsøgsopstillingen er beskrevet i de højtrangerende internationale tidsskrifter Cortex og Neuropsychologia og er lavet af forskere ved Det Jyske Musikkonservatorium i samarbejde med forskere ved Aarhus Universitet og to finske universiteter (i Helsinki og Jyväskulä).

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.