Isbryder skal på ekspedition til Polhavet
Kilde: 
27 juli 2012

Det danske kontinentalsokkelprojekt indsamler data i Polhavet nord for Grønland i august og september.

Det sker, når den svenske isbryder Oden den 31. juli sejler ud på et togt til Polhavet nord for Grønland, skriver geus.dk

Bag togtet - LOMROG III, står det danske kontinentalsokkelprojekt i samarbejde med det svenske Polarforskningssekretariat.

Kontinentalsokkelprojektets hovedopgaver under togtet er at indsamle forskellige datatyper, som er nødvendige for at dokumentere et eventuelt grønlandsk krav om en udvidelse af kontinentalsoklen ud over 200 sømil.

Kontineltalsoklen er den del af et kontinent, som befinder sig under havets overflade. Man beregner som regel kontinentets udstrækning ud til 200 meters vanddybde, fordi kontinentalskrænten oftest begynder dér. Der er dog store variationer, spændende lige fra en skrænt, der begynder ret uden for kysten, til én, der ligger mange hundrede kilometer ude og ved en vanddybde på cirka 700 meter.

Oden begynder sin rejse fra Longyearbyen på Svalbard og slutter samme sted den 14. september. Under togtet vil der blive lagt feltrapporter ud på LOMROG III togtets hjemmeside.

Læs også: På togt i polarhavet for Grønlands interesser
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.