Indlægssedler i medicin er for svære at forstå
27 november 2013

KORT NYT FRA DANMARK

Mange har svært ved at forstå den information, der er på indlægssedlerne i medicinæsker, fordi sproget er for komplekst og fyldt med fagudtryk, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Ifølge EU-lovgivningen skal teksterne på indlægssedlerne være lette at forstå for almindelige mennesker, men realiteten er, at de danske oversættelser fra engelsk af indlægssedler til medicin er meget mere sprogligt komplekse end de originale, engelske indlægssedler.

Det viser en ph.d.-afhandling fra Institut for Erhvervskommunikation på Aarhus Universitet, hvor sproget i 54 indlægssedler oversat fra engelsk til dansk er analyseret.

Indlægssedlerne bærer præg af, at originalsproget er engelsk, og derfor smitter eksempelvis Græsk-latinske ord, som er almindelige på engelsk, af på de danske udgaver, hvor man møder ord som injektion i stedet for indsprøjtning og osteoporose i stedet for knogleskørhed.

Også engelske stavemåder og lange sammensatte navneord er et problem, som forhindrer, at indlægssedlerne er skrevet på klart og forståeligt dansk.

»Flere af oversætterne er oprindeligt uddannet farmaceuter, og deres faglige ekspertise kan være hæmmende for at lave klare og forståelige oversættelser. De har ganske enkelt ikke føling med, hvilke ord og sproglige konstruktioner, der er svære at forstå for almindelige mennesker,« forklarer Matilde Nisbeth Jensen, der står bag undersøgelsen.

Hun anbefaler, at de danske tekster bliver brugertestet, og der udarbejdes nogle klare kriterier for, hvordan oversætterne skal oversætte forskellige fagudtryk.

Læge og leder af Nordic Cochrane Centre på Rigshospitalet Peter Gøtzsche har for Politiken netop foretaget en ny optælling, som viser, at der hvert år dør 3.500 mennesker som følge af deres medicinforbrug, og at halvdelen af dødsfaldene skyldes, at medicinen indtages forkert eller fordi de har fået ordineret flere forskellige slags medicin, som sammen udgør en farlig cocktail. 

Læs også:

Læger tvinges til at bruge medicin med svære bivirkninger

Op mod 30.000 danskere tager antidepressiv medicin, de ikke har brug for

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

mbh

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.