Hvorfor får vi migræne?
16 februar 2015

KORT NYT FRA DANMARK

De fleste, der lider af migræne ved, at når den viser sit grimme ansigt, er der ikke anden udvej, end at tage sig til hovedet og gennemleve smerterne. Det vil et nyt forskningsprojekt med Dansk Hovedpinecenter i front nu lave om på.

Projektet har til formål at undersøge, hvilke mekanismer der træder i kraft, når migrænen hærger. Den nye viden skal bruges til at udvikle nye behandlingsmetoder, der vil komme migrænepatienterne til gavn, skriver Glostrup Hospital i en pressemeddelelse.

»Ved at udvikle nye metoder håber vi på at finde migrænens fingeraftryk i hjernen og få en bedre forståelse for, om der er bestemte netværk eller områder i hjernen, som aktiveres under migræneanfald,« siger professor Messoud Ashina fra Dansk Hovedpinecenter, der skal lede forskningen. 

Indtil nu har Messoud Ashina og hans kollegaer fundet frem til opsigtsvækkende resultater på området ved at gøre brug af MR scanninger af migrænepatienters hjerner. Blandt andet har de påvist, at kraniets blodårer ikke udvider sig under et migræneanfald, som man tidligere troede.

Til det nye forskningsprojekt skal mere avancerede MR scannere give forskerne detaljerede oplysninger om hjernens anatomi og reaktioner under et migræneanfald.

»Det vil også gøre det muligt at undersøge, om migrænen er forbundet med ændrede tilstande i hjernen som udvidelse af de finere og dybereliggende arterier, betændelse i arteriernes vægge eller ændringer i gennemtrængningen af blod-hjernebarrieren,« siger Messoud Ashina i pressemeddelelsen.

Projektet skal forløbe over de næste fem år, og der er bevilget 10 millioner kroner til forskningen.

I dag er der ingen medicin, som kan forebygge et migræneanfald, og der findes kun én type medicin, som kan bruges, når et anfald står på.

Læs også:

Migræne og hovedpine kan måske kurreres med elektricitet

Forskere jubler: Sådan kan vi give patienter migræne!

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.