Hvorfor bliver mennesker psykisk syge?
Kilde: 
19 marts 2012

Danske forskere har netop modtaget en kæmpebevilling på over 100 millioner kroner til at finde ud af, hvorfor mennesker bliver psykisk syge.

Håbet er, at kortlæggelsen kan forebygge psykiske sygdomme ved at give svar på en række spørgsmål som f.eks., om skizofreni kan forebygges, om man får autisme af særlige genvarianter i kombination med en virusinfektion i fostertilstanden – og om alle personer med ADHD virkelig skal have samme medicin.

»Vores mål er at afdække de biologiske årsager, samspillet mellem arv og miljø og dermed nye angrebspunkter for behandling. Perspektivet er at give hver enkelt patient et bedre liv med sin egen version af en sygdom, en bedre behandling, der er skræddersyet til den enkelte - og måske finde veje til at forebygge sygdommen,« siger Anders Børglum, professor i medicinsk genetik ved Aarhus Universitet og videnskabelig leder af projektet, i en pressemeddelelse.

Projektet ’iPSYCH’ har fået i alt 121 mio. kr. fra Lundbeckfonden – den største bevilling, der nogensinde til psykiatrisk forskning i Danmark. Det fokuserer på fem sindslidelser: Skizofreni, manio-depressivitet, depression, autisme og ADHD.

Forskerne skal som noget nyt granske sygdommene fra et væld af forskellige punkter – fra gener og celler til befolkningsundersøgelser, fra fostertilværelse til voksen patient og fra årsag til symptom, hedder det i pressemeddelelsen.

iPSYCH består af førende forskere inden for psykiatri, genetik og registerforskning, og de samarbejder bl.a. med Statens Seruminstitut, Beijing Genomics Institute (BGI), deCode Genetics fra Island samt den færøske biobank. Ifølge forskerne giver det alt i alt en unik mulighed for at skabe banebrydende ny viden, der på sigt kan munde ud i behandling, der er skræddersyet til hver enkelt menneske på baggrund af genetisk profil, miljø og kliniske symptomer under ét.

Læs også på Videnskab.dk: Dødsfald blandt psykisk syge skal undersøges nærmere

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.