Hver syvende dansker har uforklarlige lidelser
Kilde: 
19 marts 2014

NYHEDER FRA DANMARK

Trygfonden har offentliggjort en undersøgelse, der viser, at hver syvende dansker har oplevet at have såkaldte funktionelle lidelser, hvilket er en betegnelse for en række symptomer, patienter oplever, uden man ved hvorfor. Det skriver politiken. 

Undersøgelsen er lavet ved hjælp af spørgeskema, hvor over 4.000 danskere har svaret, og den fokuserer på symptomerne diffuse smerter, kronisk træthedssyndrom, duft- og kemikalieoverfølsomhed, kronisk smertesyndrom, irritabel tyktarm, kronisk piskesmæld og uforklarlige kramper.

Hver syvende dansker har oplevet disse symptomer, og hver fjerde dansker har oplevet at have alvorlige og meget generende symptomer af mindst et halvt års varighed, uden læger har kunne forklare hvorfor. Per Fink, Forsker i funktionelle lidelser, mener, at vi bør tage denne type sygdom meget mere alvorligt.

»Funktionelle lidelser er en af de helt store og allermest oversete problemstillinger i det danske sundhedsvæsen. Vi taler om hundredtusindvis af danskere med folkesygdomme, der bliver stedmoderligt behandlet i systemet. Der er altså ikke tale om indbildt sygdom«, siger professor Per Fink, leder af Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser ved Aarhus Universitetshospital.

Læs også:

Forskere: Tag dig sammen - Du har ikke brug for pauser

Psykisk traume gør piskesmæld værre

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.