Hver femte efterladte sidder fast i dyb sorg
24 september 2012

Sorg over at have mistet sin livsledsager kan være så invaliderende, at man har brug for behandling. Forskning viser, at det gælder for hver femte, som har mistet partneren efter komplicerede kræftforløb, skriver Kristeligt Dagblad.

Længslen efter den afdøde bliver ved med at gøre ondt – måned efter måned. Den efterladte har problemer med at sove, spiser mindre og kan ikke koncentrere sig. Han eller hun isolerer sig og trækker sig fra venner. Og kan måske ikke varetage sit arbejde.

Ny forskning viser, at for hver femte efterladte er sorgen over at miste en livsledsager så invaliderende, at man har brug for særlig hjælp.

Fænomenet kaldes ”kompliceret sorg”, og psykolog Mai-Britt Guldin, Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus Universitet, har netop gennemført et ph.d.-studie om problemet blandt 400 efterladte.

»Sorg er helt almindelig i forbindelse med et tab, men for nogen mennesker finder sorgen ikke sin afslutning. Min forskning viser, at for omkring 20 procent er den følelsesmæssige stress uændret et halvt år efter tabet. Og det er ikke en problemstilling, vi kan tillade os at overse,« siger Mai-Britt Guldin med henvisning til, at hendes forskning også viser, at de efterladte har et stort forbrug af læge, lægevagt, medicin og har flere hospitalsindlæggelser.

Læs også på Videnskab.dk

Sørgende kan blive afhængige af deres sorg

Blodprop giver ægtefæller depressioner

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.