Hunden stammer muligvis fra Centralasien
Kilde: 
20 oktober 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Forskere har i mange år forsøgt at kortlægge hundens geografiske oprindelsessted. Indtil nu har det dog tydet på, at én pegefinger på globussen ikke er nok.

Tidligere DNA-analyser fra forskellige studier viser spor tilbage til både Kina, Europa og Mellemøsten, men nu drejer et nyt studie kompasset endnu en omgang. Ifølge de nyeste analyser er menneskets firbenede ven blevet fremavlet i Mongoliet og Nepal, skriver bbc.com.

Studiet har sammenlignet DNA-analyser fra 4.676 racerene hunde med 549 'landsbyhunde' fra 38 forskellige lande. Sidstnævnte gruppe dækker over hunde, der lever omkring mennesker, men som ikke har en fast ejer eller stamtræ.

»Det faktum, at vi har kigget på så mange landsbyhunde fra så mange forskellige regioner, har gjort, at vi har været i stand til at indsnævre mønstret af mangfoldighed i de indfødte hunde,« siger forfatter bag studiet Dr Adam Boyko fra Cornell University til bbc.com

Udover at pege på Mongoliet og Nepal som oprindelsesland afviser forskerne ud fra deres analyser, at der kan være tale om fremavling af hunde i flere forskellige lande. 

»Vi kiggede fokuseret efter beviser for flere steder for tæmning. Og det fandt vi ingen beviser for. Det ser ud som om, der er ét enkelt oprindelsessted,« siger Boyko til bbc.com, og det er ifølge ham Centralasien.

Mens de nyeste forskningsresultater sammenholdt med tidligere forskning bidrager til at tegne et noget uklart billede over hundens geografiske rødder, hersker der enighed om de genetiske. Ifølge forskningen nedstammer hunden uden tvivl fra ulven.

Det nye studie er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift PNAS.org.

Læs også:

Da ulven blev menneskets bedste ven

DNA-analyser afslører hundens oprindelse

Hvorfor spiser hunde lort?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.