Hormonrige præventionsmidler øger risiko for blodpropper
Kilde: 
26 juni 2012

Risikoen for blodpropper i hjerte og hjerne er dobbelt så høj hos kvinder, der tager østrogenholdige præventionsmidler som for eksempel p-piller og hormonplastre, end hos kvinder, der ikke benytter hormonholdige præventionsmidler. Samtidig stiger risikoen voldsomt med alderen, mens risikoen for blodpropper stadig er lav uanset præventionsmiddel.

Det viser en omfattende dansk undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet New England Journal of Medicine. Dog er risikoen for at udvikle blodpropper i hjerte på grund af p-piller blevet mindre i takt med, at indholdet af østrogen i p-piller er mindsket. Det skriver Dagens Medicin.

Danske forskere undersøgte data fra en 15-årig befolkningsundersøgelse hos 1,6 millioner danske kvinder i alderen 15-49 år – hvilket svarer til hele den danske population af fødedygtige kvinder.

Resultaterne viste, at risikoen for blodpropper i hjerte og hjerne stiger dramatisk med alderen, og risikoen er fordoblet hos dem, der tager lav-dosis østrogen p-piller, hormonplastre og vaginalring sammenlignet med kvinder, der ikke bruger hormonelle præventionsmidler. Kvinder over 35 bør være mere varsom med brug af p-piller, hormonplastre og vaginalringe, viser undersøgelsen.

Forbindelsen mellem blodpropper og østrogenholdige præventionsmidler har været studeret lige siden præparaterne blev introduceret i 1960’erne.

Læs også på Videnskab.dk: P-piller påvirker partnervalg.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.