Hormonforstyrrende stoffer fra vinylgulve optages i børn
Kilde: 
27 juni 2012

Ny forskning viser, at spædbørn i boliger med vinylgulve i enten børneværelse eller forældrenes soveværelse har næsten dobbelt så høj koncentration i urinen af et hormonforstyrrende stof, som børn fra hjem uden vinylgulve. Det skriver Ingeniøren.

Konklusionen, der netop er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Indoor Airm, kommer fra forskere ved universitetet i Karlstad, Sverige. De målte indholdet af en række hormonforstyrrende stoffer i urinen hos 83 børn på mellem to og seks måneder.

Den gennemsnitlige koncentration af stoffet MBzP, der er et nedbrydningsprodukt fra plastblødgøreren butylbenzylphthalat (BBzP), var 10,3 eller 10,5 nanogram per milligram creatinin hos børn, hvor børnenes eget eller forældrenes soveværelse havde vinyl på gulvet. Til sammenligning var koncentrationen 6,0 hos børn fra hjem uden vinylgulve.

Desuden viste den nye forskning, at jo større børnene er, jo mere af den hormonforstyrrende plastblødgører fra vinylgulvene har de i sig. Det kan ifølge forskerne muligvis skyldes, at blødgøreren ikke blot kommer ind i kroppen med støvet på gulvet, men at den også optages direkte gennem huden.
 

Læs også: Hormonforstyrrende stoffer giver tykke døtre

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.