Hjerteproblemer og røde bøffer er en dårlig cocktail
Kilde: 
29 oktober 2014

KORT NYT FRA UDLANDET

Hvis du døjer med hjertet, bør du muligvis holde igen med røde og saftige bøffer. Det fremgår på medpagetoday.com.

Et nyt studie viser, at hjertefejl ser ud til at være associeret med et øget niveau af den organiske forbindelse TMAO (Trimethylamin N-oxid), der frigives af tarmens mikroorganismer eksempelvis under fordøjelsen af rødt kød (rigt på L-carnitin) eller æg (rigt på cholin).

… Og hvad så, sidder du sikkert og tænker?

Forskerne fandt, at hjertepatienter havde forhøjede plasmaniveauer af TMAO sammenlignet med raske kontroller. Endvidere var de forhøjede TMAO-niveauer forbundet med en 3.4 gange øget risiko for at dø.

Selvom der blev justeret for traditionelle risikofaktorer og BNP-niveauet (Brain Natriuretisk Peptid), viste de forhøjede plasmaniveauer af TMAO at være (statistisk sikkert) sammenhængende med en 2.2 gange øget femårs dødelighedsrisiko.  

»Denne undersøgelse tyder på, at kosten kan spille en større rolle ved hjertefejl end tidligere antaget. Vi ved, at saltindtaget spiller en stor rolle i hjertefejl udfald, men ud over dette, har vi ikke særlig gode oplysninger om kosten,« siger Stanley Hazen, der er Ph.d.-studerende ved Institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved Cleveland Universitet.   

Gruppen af forskere har undersøgt 720 patienter med stabile hjertefejl, og altså set på sammenhængen mellem TMAO og total dødelighed over en femårs periode.

En ulempe ved studiet er, at der ikke er indsamlet oplysninger om patienternes kostvaner, og det svækker muligheden for at bekræfte antagelsen om, at rødt kød medfører højere TMAO niveauer og derved højere dødelighed.

Læs også:

Hjertebørn har større risiko for at få psykiske problemer

  Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

ssm

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.