Hjernen har et ekstra beredskab til at advare mod kvælning
Kilde: 
04 februar 2013

Frygt ligger forskellige steder i din hjerne. Et studie viser, at frygten for kvælning kan opstå andre steder i din hjerne, hvis ikke det sædvanlige frygtcenter bliver aktiveret.

Forskere har studeret en kvinde, som pga. sin hjerneskade hverken er bange for gruopvækkende gyserfilm eller klamme krybdyr. 

Kvindens hjerneskade har ramt den del af hjernen, som vi kalder Amygdala. Amygdala er det sted, hvor blandt andet vores frygt ligger. Men forskernes studie af kvinden og tre andre patienter med samme hjerneskade viser, at hvis ikke de røde knapper lyser i Amygdala, så er der andre dele af hjernen, som slår alarm, hvis ikke vi kan trække vejret.

Forskerne observerede denne reaktion, da de lod forsøgspersonerne tage et åndedrag af en gasblanding med 35 procent kuldioxid. Åndedraget fremkaldte panisk angst hos forsøgsdeltagerne.

"Inden for de første ti sekunder går din krops alarmberedskab bersærk," siger forfatter til studiet neuropsykolog Justin Feinstein fra University of Iowa.

Studiet er udkommet i Nature Neuroscience.

Læs også: Fødselsvægt påvirker hjernen

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.