Hjerneforskere finder ‘lykken’ i den øverste del af baghovedet
Kilde: 
25 november 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Hvad er det lykkelige liv? Det spørgsmål har voldt mange antikke filosoffer og moderne selvhjælpscoaches problemer.

Nu har forskere fra Kyoto Universitet i Japan imidlertid fundet et - omend ikke åndeligt - neurologisk svar. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Overordnet lykke er ifølge deres studie en kombination af glade følelser og en tilfredshed med livet generelt i precuneus, et område i isselappen, der bliver aktivt ved bevidsthed.

Mennesker oplever følelser på forskellige måder. For eksempel vil nogle mennesker opleve glæde mere intenst, end andre, når de får komplimenter.

Psykologer har tidligere formuleret, at det er disse følelsesmæssige faktorer kombineret med den generelle tilfredshed med sit liv, der må være den subjektive oplevelse af ‘at være lykkelig.’

De neurologiske mekanismer bag, hvordan glæden opstår, har dog ikke været klare. At forstå denne mekanisme vil ifølge Wataru Sato, der er hjerneforsker, professor på Kyoto Universitet og forfatter bag studiet, være et kæmpe fremskridt.

Sato og hans hold skannede hjernerne på forsøgspersoner i en MRI-skanner. Bagefter svarede deltagerne på et spørgeskema om, hvor glade de generelt var, hvor intenst de oplever følelser og hvor tilfredse de var med deres liv.

Analysen afslørede, at dem der scorede højest på lykke-skalaen i spørgeskemaerne havde mere grå substans i precuneus. Med andre ord, folk der føler glæde som mere intenst, sorg som mindre intens, og som har lettere ved at finde mening i livet, har en større precuneus.

»Gennem historien har mange fremtrædende lærde, såsom Aristoteles, funderet over hvad lykke er. Jeg er meget glad for, at vi nu ved mere om, hvad det betyder at være lykkelig,« siger Wataru Sato i pressemeddelelsen fra Kyoto Universitet.

Men hvad kan vi så bruge den nye viden til?

»Flere studier har vist, at meditation øger mængden af grå substans i pecuneus. Denne nye indsigt i, hvor lykken sker i hjernen, vil være brugbar i forhold til at udvikle ‘lykkeprogrammer’ baseret på videnskabelig forskning,« slutter han.

Studiet er netop udgivet i tidsskriftet Nature Scientific Reports.

Læs også:

Ved du, hvad lykke er?

TED Talk: Din hjerne er designet til at gøre dig lykkelig

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
 
ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.