HIV udmanøvrerer CRISPR – igen
Kilde: 
08 april 2016

KORT NYT FRA UDLANDET

Forskere har de seneste år forsøgt at bruge det hypede genredigeringsværktøj CRISPR til at komme HIV til livs. Men det er endnu ikke lykkedes. Det skriver Nature.com.

Det seneste studie, der viser samme nedslående resultat, blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cell 7. april i år. Her formår HIV igen at bekæmpe de genredigeringer, som enten skal styrke de immunceller, som HIV-virussen angriber, eller forsøge at lamme virussen.

Når et menneske bliver smittet med HIV, bliver immuncellerne – også kaldet T-celler – inficeret. Her overtager HIV maskinrummet, hvor DNA bliver kopieret, og laver flere kopier af virussen.

I dette maskinrum har forskere fra McGill University i Montreal forsøgt at give T-cellerne nogle våben i form af særlige typer RNA, der kan guide et enzym kaldet Cas9 ind i HIV-genomet. Enzymet skulle være i stand til at 'klippe' i HIV-genomet og lamme det.

Men. HIV-virussen undveg denne manøvre og begyndte ifølge forskerne at sende nye kopier af sig selv ud i systemet efter to uger.

Forskerne kunne se, at HIV-virusset havde udviklet mutationer i genomet meget tæt på, hvor Cas9 enzymet havde klippet.

En forsker fra University of Amsterdam, der har reporteret om lignende resultater, er ikke overrasket over, at HIV kan overmande CRISPR.

»Hvad der er overraskende er, hvor hurtigt det går,« siger Atze Das til Nature.com.

Forskernes resultater er publiceret i Cell Reports, men hjemmesiden er midlertidigt nede.

Læs også:

CRISPR: Ny genteknologi revolutionerer videnskaben

Britiske forskere vil ændre på fostres gener med CRISPR

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.