Her er typen, der falder for konspirationsteorier
Kilde: 
20 januar 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Verden og historien er fyldt med forfærdelige hændelser, store problemer og uløste gåder. Og for nogle af os må forklaringen bare altid være, at nogle af verdens mest magtfulde personer eller virksomheder har rottet sig sammen og har forårsaget hændelsen.

Nu har forskere undersøgt, hvem af os, der typisk hælder mest til konspirationer som forklaring, skriver psmag.com.

Fire undersøgelser viser, at det som oftest er personer, som i forvejen befinder sig på enten den yderste venstrefløj eller den yderste højrefløj i politik.

»De holder sig så stift til deres trossystem, at det fører dem til at se deres politiske idéer som den enkle men også eneste løsning på de samfundsmæssige problemer,« skriver forskergruppen ledet af psykolog Jan Willem Proijen fra University of Amsterdam i forskningsartiklen.

Forskerne forklarer, at den rigide tro på den enkle løsning får folk til at forfalde til onde konspirationer som forklaringen, når forfærdelige ting sker i en kompleks verden. Det sker, fordi konspirationsteori-tilhængerne har svært ved at forholde sig til forklaringer, som ikke helt matcher deres egne holdninger.

De fire undersøgelser forskerne foretog bygger blandt andet på en spørgeskema undersøgelse med 185 deltagere og en spørgeskemaundersøgelse med 1.010 deltagere.

De fire undersøgelser er udgivet i et samlet studie i det videnskabelige tidsskrift Social Psychological and Personality Science.

Læs også:

Hvem tror på konspirationsteorier?

Konspirationsteorier modsiger sig selv

Dårlige konspirationsteorier glemmer at forklare

Mordet på Kennedy: Det 20. århundredes største mordgåde

Er flystriber på himlen farlige for mennesker?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.