Her er de 5 sundeste grøntsager, du kan spise
Kilde: 
24 marts 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Du står nede i supermarkedet. Du har fået besked på at købe ind til salat. Du vælger ... det, du altid vælger, for i grøntsagsafdelingen er der ikke emballage om produkterne, og vores indkøb bliver ofte lidt i blinde.

Hvis du vil have en bedre ide om, hvad du laver, så læs med her, hvor lektor Anne-Berit Wold fra Norges miljø- og biovidenskabelige universitet (NMBU) giver dig listen over de fem sundeste grøntsager, du kan smide i svælget.

Ifølge forskning.no er der her på listen masser af antioksidanter i form af C-vitamin, E-vitamin og Beta-caroten, som kroppen bruger til at danne vitamin A, at komme efter.

1. Grønkål

Grønkål er en variation af havekål og er efterhånden meget almindelig i butikkerne. Grønkål indeholder fibre og B-, C- og K-vitamin, folat samt kalcium, jern, zink og jod.  Og så slår det alle andre grøntsager, når det kommer til indholdet af antioksidanter.
Andre grøntsager med mange antioksidanter er rødkål og broccoli.

2. Kålroe eller kålrabi

Kålroe indeholder B-vitamin, calcium, kalium, fosfor, magnesiun, folinsyre og masser af grove kostfibre og meget store mængder C-vitamin. I gamle dage blev den kaldt ’Nordens citron’.
Andre grøntsager, som er rige på C-vitamin, er paprika og broccoli.

3.Tomat

Tomater indeholder vigtige antioxidanter som lycopen og fenolsyrer, betacaroten, C-vitamin og kalium. Lycopen er et farvestof, som tomater især har siddende i skallen.
»Flere studier viser, at lycopen er kræfthæmmende. Lycopen tilhører en stor gruppe carotenoider, som er vigtige for kroppen, blandt andet Betacaroten, som der også findes meget af i gulerødder,« siger Anne-Berit Wold til forskning.no.

4. Broccoli

Denne grøntsag indeholder meget glucosinolat, som har en positiv indvirkning på flere kræftformer.
Glucosinolater er en gruppe af svovlholdige forbindelser, som findes i store doser i alle grøntsager i kålfamilien.

5. Løg

Løg har positive sundhedseffekter, blandt andet fordi den indeholder flavonoider, som er med til at give løget sin lugt og smag. Flavonoider menes at kunne beskytte mod for eksempel kræft og hjerte-kar-sygdomme.
Løg indeholder også svovlforbindelser, som blandt andet kan forebygge hjerte-kar-sygdomme.

Læs også:

Frugt og grøntsager er ikke sundt for alle

Frugt og grønt beskytter ikke mod kræft

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

cpp

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.