Halsbrand fører sjældnere til kræft end tidligere antaget
21 oktober 2011

Årlige kikkert-undersøgelser af patienter med halsbrand og spiserørsforandringer er måske unødvendige. Det viser en ny undersøgelse lavet af forskere fra Aarhus Universitet.

Undersøgelsen er den hidtil største på sit felt og er netop offentliggjort i det ansete tidsskrift New England Journal of Medicine.

Tidligere undersøgelser har anslået, at betændelseslignende forandringer i spiserøret som følge af langvarig halsbrand kan udvikle sig til kræft, men den nye undersøgelse viser, at risikoen er fem gange mindre, end man tidligere har antaget.

Alene i Danmark lider en halv million mennesker af halsbrand, og en femtedel af disse anslås at lide af de blivende forandringer i spiserøret, som i nogle tilfælde kan udvikle sig til kræft. Forskerne forventer, at undersøgelsens resultater får stor betydning for den fremtidige håndtering af disse patienter på verdensplan.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.