Guleroden er sundere, jo mere orange den er
Kilde: 
10 maj 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Du vidste nok godt, at gulerødder er rimelig sunde, men vidste du, at de sundeste er dem, der er mest orange?

Forskere har i et nyt studie afsløret det gen i gulerødder, der producerer betacaroten, som kroppen kan lave om til A-vitamin. Jo mere betacaroten, der er i guleroden, jo stærkere en orange farve har den. Det skriver phys.org.

Studiet, der har afsløret genet med navnet DCAR_032551, er publiceret i tidsskriftet Nature Genetics.

Der er god grund til at vælge de mest orange gulerødder, for A-vitamin er en vigtig kilde til at styrke vores immunsystem, vækst og syn. Carotener er desuden antioxidanter, som beskytter mod hjerte-kar-sygdomme og nogle former for kræft.

Carotener blev først opdaget i gulerødder, men hvilket af de 32.115 gener i guleroden, der er mest ansvarligt for at producere betacaroten, har indtil nu været et mysterium.

Man har nu kortlagt den komplette liste af gener i guleroden, ligesom man allerede har gjort med blandt andet kartoffel, agurk, tomat og peberfrugt.

»Vores resultater vil facilitere biologiske opdagelser og bidrage med forbedring i gulerødder og andre afgrøder,« siger Philipp Simon, hovedforfatter af studiet og professor ved University of Wisconsin-Madison, til psys.org.

Forskerne mener nemlig, at nu de har identificeret det gen, der producerer betacaroten, er det muligt gennem genteknologi at importere dette gen i andre rodfrugter, såsom cassava, der vokser i Sydamerika og Afrika.

Læs også:

Da guleroden blev gul

Vitamin-undersøgelse vækker røre i Danmark

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.