Grundvandet i Mellemøsten forsvinder
Kilde: 
12 marts 2013

Klima, konflikter og ineffektiv dyrkning af jorden får Mellemøstens grundvand til at forsvinde i forrygende fart, skriver forskning.no.

Data fra NASA-satellitter viser, at landene omkring floderne Tigris og Eufrat har mistet så meget vand over de sidste syv år, at mængden som er forsvundet næsten kunne fylt det Døde Hav.

»Undersøkelsen tegner et ganske dystert billede,« siger Ånund Killingtveit, professor i hydrologi ved NTNU. Han tilføjer at området allerede kæmper med vandressourcerne og desuden har mange andre typer konflikter.

Det er grundvandet i området, som er værst ramt. Forskergruppen, som analyserede dataen fra satellitterne, konkluderede, at to femtedele af vandtabet skyldes tørke, snesmelting og tab af overfladevand fra søer og reserver.

Grundvand er en vigtig kilde til vand, når tørke reducerer adgangen til overfladevand, men et overforbrug af grundvandet kan også være farligt - man risikerer at løbe tør, skriver forskerne i studiet.

Ifølge forskning.no så er dyrkning af jord den største synder, fordi der bliver sløset med vandingsanlæggene, og alt for meget vand spildes.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK:

Vi bruger for meget grundvand

Varmt grundvand skal forvandles til energi

Indiens grundvand forsvinder

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.