Gravfund afslører: Norske vikinger var blandt de første i Storbritannien
Kilde: 
02 januar 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Vikinger fra Norge var mere rejselystne end de fleste.

Nye analyser af gravfund viser, at vikinger fra regionen Trøndelag i Midtnorge allerede befandt sig på de britiske øer omkring år 793. Det skriver ScienceNordic.

»Disse grave er nogle af de tidligste beviser på kontakten mellem Norge og de britiske øer,« siger Aina Margrethe Heen Pettersen, der er en del af forskerholdet fra NTNU University Museum, som har undersøgt vikingegravene.

De norske grave, som er fra omkring år 800 og senere, gemte blandt andet på en række artefakter, der kan spores helt tilbage til en vikinge-razzia i Lindisfarne, England, i 793.

Herudover er der fundet en stor del importeret udsmykning til kvinder såsom brocher, drikkehorn og relikvieskrin. 

»Genstande fra de britiske øer blev brugt som statussymboler i samfundene i Trøndelag til at signalere rigdom og forbindelser på tværs af Nordsøen,« forklarer Aina Margrethe Heen Pettersen.

Hun understreger, at kontakten med briterne ikke kun har været af voldelig art. 

»Drikkehorn og sværd bør betragtes som gaver til oprettelse af alliancer, og flere af fundene tyder på, at der foregik handel mellem vikingerne og befolkningen på de britiske øer.«

Forskerne fra NTNU University Museum har også fundet en del importerede artefakter omkring Trondheim fjord og Stjørdal, som ligger i midt i Norge.

Læs også:

Nordiske vikingeskatte fra Danmark til England

Ældgammelt dokument afslører ny viden om vikingernes skibe

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.