'Voldsgener' ser ud til at øge risikoen for voldelig kriminalitet 13 gange
Kilde: 
29 oktober 2014

KORT NYT FRA UDLANDET

Voldelig kriminalitet viser sig nu at være koblet til to specifikke gener. Det skriver bbc.com.

Et finsk studie (publiceret i Molecular Psychiatry) på baggrund af en genetisk analyse af omkring 900 kriminelle viser, at folk med de to ’voldsgener’ havde en 13 gange større sandsynlighed for at have en voldelig kriminalitetsbaggrund.

De to gener der er tale om er:

• MAOA: der bidrager til en lav dopamin omsætningshastighed
• CDH13: der koder for neuron membran bindingsproteiner

Forskerne bag studiet mener, at individer med disse genotyper er skyld i mindst 5-10 % af al voldelig kriminalitet i Finland.

Hver kriminel fik tildelt en profil, som blev kategoriseret efter, hvor alvorlige forbrydelser de tidligere havde udført. Den stærkeste sammenhæng mellem de to gener og voldsadfærd, var blandt de 78 gerningsmænd med den mest voldelige profil. Denne gruppe havde begået op til flere mord.

Selvom der ser ud til at være en sammenhæng med de to gener, så understreger forskerne, at generne ikke bør bruges til at screene for kriminalitet. Der kan være mange andre gener involveret i voldelig adfærd og miljømæssige faktorer spiller også en væsentlig rolle.

»At begå alvorlig, voldelig kriminalitet er yderst sjældent i den generelle befolkning. Så selvom den relative risiko måtte være forøget, så er den absolutte risiko meget lav,« siger Jari Tiihonen, der forsker på Karolinska Institut i Sverige og hovedforfatter af studiet.

Størstedelen af individer med en højrisiko kombination af de angivne ’voldsgener’, vil altså aldrig udføre en kriminel handling. 

Læs også:
Strengere straffe er ikke vejen: Sådan får man bandemedlemmer ud af kriminalitet

Sådan vurderer du, hvordan andre skal straffes

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

ssm
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.